Szinapszis Fejlesztő Központ - Mk

AIT/FST - Hallási Figyelem Tréning

AIT = Auditory Integration Training / FST = Filtered Sound Training


Az AIT Dr. Guy Berard francia fül-orr-gégész nevéhez fűződik, aki elsősorban saját hallásvesztésének kezelésére dolgozta ki a módszert, melyet tanítványa és egyben munkatársa Rosalie Seymour fejlesztett tovább és megalkotta az AIT számítógépes változatát az FST-t.A tréninget 2017-től a kor igényeihez igazodva, tablet változatban, otthoni felhasználásra is alkalmassá tették, mely a PortaFST nevet viseli. A Hallási Figyelem Tréning Magyarországon 2011-ben került bevezetésre Rosalie Seymour által.

.... ....

HOGYAN MŰKÖDIK?
A Hallási Figyelem Tréning egy speciális készülékkel és fejhallgatóval történik. Az elektronikusan modulált zene a hallószerveknek és az idegrendszernek olyan, mint az izmainknak egy jól felépített testedzés! Ez a moduláció egy programozás eredménye, amely szétválasztja a zene magas és mély hangjait, és a tréning alatt végig randomizálja a szigorúan összeválogatott zenében a magas és mély váltásokat. Ez a randomizálás azt éri el, hogy az agy nem képes mintát alkotni, vagyis nem tudja előre megjósolni a következő jelet, ezáltal az auditív stimulus állandóan újszerű marad. A hangból jövő energiát arra használjuk fel, hogy a nem megfelelően működő sejtek az intenzív inger hatására képesek legyenek egy jobb minőségű ingerfelvételre, átvitelre és feldolgozásra, tehát működésbeli javulásra.
A cél a 85 dB hangerő beállítása - komfort-érzettől függően. A készülék úgy lett kialakítva, hogy nem állítható túl hangosra, tehát nem okoz halláskárosodást!

A TRÉNING JAVASOLT GYERMEKEKNEK ÉS FELNŐTTEKNEK AZ ALÁBBI PROBLÉMÁK FENNÁLLÁSAKOR:
- Beszédészlelési zavar
- Beszédmegértési zavar
- Megkésett beszédfejlődés
- Hiperkinetikus zavar
- Aktivitászavar
- Figyelemzavar
- Tanulási zavar (diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia)
- Viselkedési problémák (fáradásnál, zajos környezetben, tömegben)
- Beszéde nehezen érthető, az artikulációs problémák hosszan tartó logopédiai kezelés után sem javulnak
- Gyakori középfülgyulladás esetén (mely nehezíti a beszédészlelést)
- Autizmus
- Down szindróma
- Hallási túlérzékenység (a hétköznapi zajok zavarják, esetleg megriad tőlük)
- Fájdalmas hallás
- Halláskárosodás
- Zajártalom, rendszeres túlzott hangerő okozta halláspanasz esetén (munkahely, zenészek, hangmérnökök, DJ-k stb.)
- Időskori halláscsökkenés
- Tinnitus (fülzúgás) - esetenként
- Szóbeli utasításokat nehezen követ, megkésve reagál azokra
- Nehezen fejezi ki magát, beszéde nyelvtanilag helytelen
- Nehezen tanul verset, mondókát, dalokat
- Olvasása, helyesírása lassan fejlődik

A TRÉNING ALKALMAZÁSA
- A tréninget csak végzettséggel rendelkező terapeuta végezheti, aki a gyermek/felnőtt hallásvizsgálati eredménye alapján, egyénre szabottan állítja be a programot, mely 10 napon keresztül napi 2x30 percig tart.
- A tréning csak egészséges fül-orr esetén tudja megfelelően kifejteni a hatását. A tréninget fül-orr-gégész szakorvos által igazolt negatív lelettel lehet elkezdeni.
- A tréning megkezdése előtt audiológus által készített hallásvizsgálat szükséges, mely során 11 frekvencián vizsgálják a hallást, kimutatják a hallásküszöböt és mérnek 0 dB fölött, a negatív tartományban is, mely a hiperéles hallást, az auditív túlérzékenységet mutatja ki. Ha ez nem áll rendelkezésre, akkor hallási figyelem tesztet készítek, és az alapján végzem el az egyénre szabott beállításokat (A hallási figyelem teszt nem hallásvizsgálat, ezzel nem lehet a személy pontos hallásállapotát meghatározni. Ha eltérést tapasztalok szakorvoshoz továbbítom a pácienst!).
- A tréning közben TILOS elektronikai eszközt (TV, okos telefon stb. kijelzőt) nézni, írni, olvasni. A gyermekek ilyenkor rajzolással, színezéssel, kirakózással, egyéb játéktevékenységgel foglalkozhatnak, vagy relaxálhatnak.
- A napi két alkalom között minimum 3 órának kell eltelnie.
- A tréning ideje alatt biztosítsunk nyugodt környezetet és igény szerinti mennyiségű alvást.
- Fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás, a cukor, tejtermékek és glutént tartalmazó élelmiszerek minimalizálása/elhagyása.
Mivel a tréning az idegrendszerre és a belsőfülre van hatással (itt található az egyensúlyszerv), így ajánlott a mozgásterápiák, illetve az egyensúlyra ható mozgások / sportok szüneteltetése.
- A tréning ideje alatt és az azt követő 4 hónapban TILOS fül-, és fejhallgatón keresztül zenét hallgatni, zajos környezetben (koncert, mozi, sportesemények) tartózkodni. Amennyiben ez elkerülhetetlen (pl. munkából kifolyólag), ajánlott a füldugó használata.

A TRÉNING VÁRHATÓ HATÁSA
- A tréning pozitív hatásai egyénenként eltérő módon és időben jelentkeznek. Már a tréning ideje alatt is észlelhetjük ezeket, de a tréninget követő 4 hónapban számíthatunk változásra.
- Javul a beszédészlelés, beszédmegértés, melynek köszönhetően gyorsabban reagál a hozzá intézett beszédre, kevesebb a félreértés, a visszakérdezés.
- Javul a verbális memória, a helyesírás, az olvasás.
- Jótékony hatással van a beszédindulásra, javul az artikuláció, mert pontosabban észleli a beszédhangokat.
- Csökken az auditív érzékenység.
- Kevésbé irritálják a környezeti zajok, amik eddig elterelték a figyelmét (kisgyermekeknél ezek a zajok ijesztők is lehetnek, ami miatt szorongás, készenléti állapot alakul ki).
- Halkul a korábban hangos és túl sok beszéd.
- Javul a figyelem, a terhelhetőség, több lesz a sikerélmény.
- Javul az egyensúlyozás (jobban viseli a gyermek az erőteljesebb egyensúlyi ingert), mely hatására a mozgáskoordináció is pozitívan változik.
- Javul a közérzet, viselkedés, együttműködő képesség, kitartás.
- Időnként tapasztalható, hogy a páciens bár eleinte előnyös változásokat tapasztal, a hatás idővel elkopik. Az előnyök elvesztése minden esetben a következők valamelyikéhez kötődött:
-Hangos zene hallgatása, fejhallgatóval történő zenehallgatás.
-Fennálló, kezeletlen metabolikus probléma (beleértve az étel-allergiát vagy a toxikus terhelést).Az AIT/FST Mezőkövesden és vonzáskörzetében, valamint Budapesten érhető el!

További információk:
- Home tréninghez szükséges eszközök kauciós díja: 25.000 Ft
- Az eszköz terapeutához való visszajuttatásának késése esetén a napi kötbér: 5.000 Ft (Ez azért szükséges, mert korlátozott mennyiségű eszköz áll rendelkezésre. Eszköz sérülés, elidegenítés esetén sajnos egy új készülék beszerzése igen költséges és időigényes. Más gyermeknek/felnőttnek is szüksége lehet rá, nem csupán Önnek vagy gyermekének.) Megértését köszönöm!

Amennyiben kérdése van a hallásterápiával kapcsolatban, keressen bizalommal! A díjszabásról az Árak menüpont alatt tájékozódhat.


 

2017 © Minden jog fenntartva! Szinapszis Fejlesztő Központ | Impresszum