Szinapszis Fejlesztő Központ - Mk

 

MI A NEUROFEEDBACK ?

A neurofeedback (más néven EEG-biofeedback) tréning napjaink legmodernebb tanulási rendszerének számít, mely az agyhullámok monitorozásán és azok kognitív befolyásolásán alapszik, tartós hatást gyakorolva az agy működésének tökéletesítésére, optimalizálására és a harmonikus működés megszilárdítására. A Szinapszis Fejlesztő Központban korszerű EEG (ProComp2) készülékkel amplitúdó neurofeedback tréningek zajlanak.

....

Az EEG-biofeedback egy olyan tükör, melynek segítségével láthatóvá válik az agy elektromos működése. Egy EEG (elektroenkefalográf) orvostechnikai műszer és a fejtetőn elhelyezett szenzorok segítségével a szakember nyomon követi a számítógép kijelzőjén megjelenített EEG-jeleket. Amennyiben nem az elvárt hullámok mintázata rajzolódik ki, úgy a tréner beállításokat végez. A fejtetőn elhelyezett szenzorok az agy saját jeleit képesek detektálni, a kezelő pedig ezeknek a sajátosságoknak megfelelően végzi a készülék finomhangolását, az erre a célra kifejlesztett számítógépes szoftver segítségével. Ez a szoftver a megadott beállítások mentén ad visszajelzést: jutalmaz, ha az optimális működést közelíti, amely által a kliens képes megtanulni, hogy milyen a megfelelő agyhullám mintázat és hogyan lehet azt produkálni.

Általában nem tudjuk megbízhatóan befolyásolni az agyhullámainkat, mivel nem vagyunk képesek tudatosítani őket. Azonban, ha látjuk az agyhullámokat a számítógép képernyőjén, pár ezredmásodperccel azután, hogy az agy kibocsátotta őket, tudatosíthatóvá válnak. Ezáltal lehetőséget kapunk arra, hogy képesek legyünk befolyásolni és megváltoztatni azokat.

Az emberi agy számos probléma és pszichés megbetegedés esetén az elvárttól eltérő agyhullám-mintázatokat rajzol ki. A neurofeedback tréningek során az eltérő agyhullámok amplitúdójának csökkentésével vagy növelésével segítjük, hogy a problémák megszűnjenek és az agy harmonikusan működjön. A tréning nem jár semmiféle fájdalommal, non-invazív eljárásnak minősül.

 

A neurofeedback felhasználási területei:
- hiperaktivitás, figyelemzavar
- tanulási zavarok (pl.: „disz”-ek)
- autizmus spektrumzavar
- viselkedészavarok (dühkitörések)
- kényszerek csökkentése (tic, dadogás, tinnitus - fülzúgás)
- fejfájás, migrén
- alvászavarok
- stressz-kezelés
- az agy teljesítőképességének fokozása:
- kreativitás növelése (művészetben)
- csúcsteljesítmény kibontakoztatása (iskolában, sportban)
- alkoholról és drogról való leszokás elősegítése
- időskori demencia megelőzése
- szorongásos kórképek (pánikbetegség, evészavarok (anorexia), depresszió, kényszerbetegség, poszttraumás stressz szindróma stb.)
- relaxáció fokozása
- terápiarezisztens epilepszia kezelése
- krónikus fájdalom, krónikus fáradtság
- stroke

A neurofeedback egy folyamat, mely az operatív szabályozás elveire épül, vagyis újraképezzük az agyat. Az első eredmények rövidéletűek, de a további kezelésekkel a változások egyre maradandóbbá válnak. Gyakorlatozással az agyhullámok átképezhetőek és az egészséges agyhullám mintázatok megtarthatóvá válnak. A folyamat nagyon hasonló a testépítéshez, azzal a különbséggel, hogy itt a gyakorlatokat az agyunkkal végezzük, mely által erősítjük a kognitív flexibilitásunkat. Függetlenül attól, hogy a probléma figyelemhiányból, tanulási zavarból, stroke-ból, agyműtétből, epilepsziából vagy kognitív működési zavarból fakad, esetleg csúcsteljesítmény vagy kreativitás növelésére használjuk, a neurofeedback tréning egy lehetőséget nyújt a rehabilitációra, fejlődésre az agyhullámok átképzésével.

Hogyan történik a fejlesztés és meddig szükséges alkalmazni?

A kezeléseket egy konzultáció, anamnézis felvétel és állapotfelmérés előzi meg. Itt történik meg a célok kitűzése, majd az eredmények kiértékelése után a kezelési terv kialakítása, ekkor lehet eldönteni, hogy milyen gyakorisággal és hány alkalomra lesz szükség.
Az első találkozáskor a konzultáció után felhelyezzük az elektródákat, így a készülék segítségével vizsgálhatóvá válnak az agyhullámok változásai. Ekkor válik láthatóvá, hogy van-e eltérés az átlagoshoz képest az agyhullámok mintázatában. Az agyban zajló folyamatok feltérképezésével lesz meghatározható, hogy az agy mely területein mely agyhullámok amplitúdóját szükséges erősíteni vagy éppen lecsillapítani, így kirajzolódik a fejlesztési terv és előrevetíthetővé válik az ülések száma. Az eredményeket és a kezelési tervet elektronikus formában továbbítom a kliens számára.

A fejlesztés az állapotfelmérés során megtervezett tréningterv szerint fog zajlani. A meghatározott agyterületek felett elhelyezzük a szenzorokat, melyek a számítógépbe továbbítják az EEG jeleket és ezredmásodperces pontossággal képesek detektálni azokat. Eközben a kliens a saját agyhullámaival irányítja a filmet, játékot, vagy animációt. A tréning az operáns kondicionálás elvén működik, tehát a kliens folyamatosan képet kap arról hogyan halad. Ha az elvárt szintet tudja produkálni, akkor jutalmazásban részesül, ha pedig eltér attól, akkor büntetést kap (szűkülő képernyő, kopogó hang, film leállása stb.). A tréner eközben folyamatosan ellenőrzi a beállításokat és ügyel arra, hogy a használó a megfelelő állapotba kerülhessen.

Az egyes ülések 20-40 percig tartanak, a páciens terhelhetőségétől függően. A tartós cél elérésének érdekében általában 10-60 tréning is szükséges lehet tünetektől, problémától függően. Gyakoriság tekintetében javasolt a heti min. 2 tréning illetve állapottól függően egyéni megbeszélés alapján. Az amplitúdó neurofeedback során szükséges, hogy a kliens kb. 30 percen keresztül akaratlagosan is nyugalmi helyzetben tudja tartani magát, kialakult feladattudatra van szükség a tréningekhez, ezért 4-4,5 éves életkortól ajánlott.

Már a fejlesztések ideje alatt is folyamatosan zajlik a változások nyomon követése, hiszen bizonyos szintek elérése után a hatékony pozitív változás érdekében a tréning újabb agyterületen folytatódik, majd a kezelés egy ismételt állapotfelméréssel és annak kiértékelésével zárul. Annak érdekében, hogy a tréning során tanultak megszilárduljanak, a fejlesztés végét követő időszakban néhány havonta szükséges egy-két „emlékeztető ülés” beiktatása.

Neurofeedback tréninget csak arra kiképzett szakember végezheti, lehetőség szerint orvosi, pszichológiai, mentálhigiénés, gyógypedagógia vagy egyéb humán alapdiplomával is rendelkezzen.

A neurofeedback tréning nem helyettesíti, csupán kiegészíti az orvosi kezelést, így egészségügyi problémák esetén mindenképpen keresse fel kezelőorvosát!

.....

Az agyhullámokról:

Az agyhullámaink különböző frekvenciákon mutathatóak ki és hertzben (Hz) mérjük őket:

Delta hullámok: 1-4 Hz között (alvás idején a legnagyobbak)

 

Theta hullámok: 4-8 Hz között (ébredéskor és elalváskor jellemzőek)

 

Alfa hullámok: 8-12 Hz között (az agy pihenő állapotát jellemzi, relaxált állapot)

 

SMR hullámok: 12-15 Hz között (éber, enyhe figyelem)

 

Béta1 hullámok: 15-18 Hz között (feszült figyelem, koncentráció)
Béta2 hullámok: 18-40 Hz között (szorongás esetén gyakori, erős belső feszültség jele)

Mindenkiben folyamatosan jelen van minden fent említett agyhullám egy bizonyos szinten. Például a Delta agyhullámok kimutathatók, amikor az agyunk bizonyos részei pihenő állapotba kerülnek, de összekapcsolhatóak a tanulási nehézségekkel is. Ha valaki álmossá válik, egyre több lassú Delta és Theta agyhullámot termel, ha valaki figyelmetlen, vagy álmodozik, akkor megnövekszik a Theta hullámok aránya.
Ha ezek a lassú agyhullámok a frontális lebenyben megnövekszenek, azzal a figyelem, a viselkedés, valamint az érzelmek irányítása nehezebbé válik. Az ilyen egyéneknél általában csökkent a koncentrációs képesség, memóriaproblémákkal küzdenek, kedélyállapotuk változó illetve hiperaktivitás figyelhető meg, ezáltal csökkent intellektuális hatékonyság tapasztalható náluk, mely tréningezéssel helyreállítható.

Mi a különbség az Amplitúdó és az ILF Neurofeedback között? Kattintson a címre és olvasson tovább!

Amennyiben kérdése van a neurofeedback tréninggel kapcsolatban, keressen bizalommal!
A díjszabásról az Árak menüpont alatt tájékozódhat.


 

2017 © Minden jog fenntartva! Szinapszis Fejlesztő Központ | Impresszum